Mtx

Het forum waarin het voornamelijk over reumatoïde artritis gaat.

Moderator: Martijn

Re: Mtx

Berichtdoor bertolo » zo apr 02, 2017 3:35 pm

Morgen huisarts. ’k hoop dat ik snel bij een reumatoloog zit maar vrees een flinke wachttijd. Hoe vaak is het jullie toegestaan om bij je ‘reumaloog’ aan de bel te trekken, als bijv. je medische situatie verandert of verslechtert of als je hoe dan ook nieuwe vragen hebt?
bertolo
Lid
 
Berichten: 19
Reumavorm: R.A.

Re: Mtx

Berichtdoor vrolijkmeisje » zo apr 02, 2017 3:52 pm

Als er nog gezocht wordt naar een goede medicatiemix zal ie je vaker terug willen zien dan wanneer de boel stabiel is.
Ik heb voor mijn ontstoken knie tussendoor contact gezocht omdat ik een injectie wilde. Dat lukt dan prima tussendoor. Ik heb nu weer een afspraak over 3 maanden, terwijl ik normaal gesproken op een half jaar zit.
Benieuwd of je snel terecht kunt bij een reumatoloog. Ik hoop het voor je!
Avatar gebruiker
vrolijkmeisje
Lid
 
Berichten: 1102
Reumavorm: Reumatoide Artritis

Re: Mtx

Berichtdoor Henk » zo apr 02, 2017 4:42 pm

In de meeste ziekenhuizen heb je naast de reumatoloog/reumatologen ook reumaconsulentes (verpleegkundigen die zich gespecialiseerd hebben in reuma). Die zijn benaderbaarder en brengen je, indien nodig, versneld in contact met de reumatoloog.
Eén ding is zeker... wie zich vaker met onbeduidende klachtjes meldt, wordt op een gegeven moment door niemand meer serieus genomen. Ook artsen/verpleegkundigen zijn net mensen... :ewink:
'Tous les hommes sont mortels' ('Alle mensen zijn sterfelijk') van Simone de Beauvoir. Gelukkig wel!
Avatar gebruiker
Henk
Lid
 
Berichten: 1163
Woonplaats: Rotterdam
Reumavorm: reumatoide artritis

Re: Mtx

Berichtdoor Lalage » zo apr 02, 2017 6:00 pm

bertolo schreef:Morgen huisarts. ’k hoop dat ik snel bij een reumatoloog zit maar vrees een flinke wachttijd. Hoe vaak is het jullie toegestaan om bij je ‘reumaloog’ aan de bel te trekken, als bijv. je medische situatie verandert of verslechtert of als je hoe dan ook nieuwe vragen hebt?

Als het niet goed gaat (ineens veel meer pijn) of ik heb een andere vraag (bijvoorbeeld: mag ik medicijnen gebruiken of beter een keer overslaan?) dan kan ik altijd naar de poli bellen en meestal word ik dan later teruggebeld. Soms door de reumaverpleegkundige, soms door de arts, dat bepalen ze daar wel goed. Ik voel mij dan altijd serieus genomen. Overigens bel ik niet heel vaak, alleen als het echt niet kan wachten, maar ze drukken me altijd op het hart dat ik mag bellen als ik twijfel.
Lalage
Lid
 
Berichten: 562
Reumavorm: reumatoïde artritis

Re: Mtx

Berichtdoor Arkan » zo apr 02, 2017 6:53 pm

Ik moest altijd om de 2 maanden op controle, sinds de ontstekingen een beetje onder controle blijven, moet is slechts om de 3 maanden op controle.

Wanneer er na de onderzoeken (bloed en urine) wat mis blijkt te zijn, nemen zij weer contact met mij op.
Wanneer ik zelf klachten of vragen heb bel ik even.
En net zoals Henk al schreef hebben ze in het hospitaal waar ik naar de reumatoloog ga, ook gespecialiseerde reumaverpleegkundigen die me dan proberen verder te helpen. Wanneer dat niet kan, zorgen zij meteen ook voor een nieuwe afspraak met de reumatoloog, en dit is dan meestal binnen de week.
Moet wel zeggen dat ik dit nog maar 1X heb moeten doen.

Met de meeste problemen heeft mijn huisarts mij verder kunnen helpen.
Arkan
Lid
 
Berichten: 260
Reumavorm: psoriasis artriris

Re: Mtx

Berichtdoor bertolo » ma apr 03, 2017 9:53 pm

’K was bij de arts. K ben aangemeld in het (acad.) ziekenhuis. Wachtlijst officieel 63 dagen. Arts zegt echter: met jouw ernstige klachten accepteer ik geen langere wachttijd dan 3 weken.

Mijn vraag gisteren hoe vaak jullie mogen bellen naar je ziekenhuis zal sommigen bevreemd hebben, als naar de bekende weg vragen. Jullie reacties zijn duidelijk en logisch. Mijn vraag komt voort uit de ervaring met het andere ziekenhuis waar ik in januari was, waar men contactgestoord en ongeïnteresseerd met patiënten omging. Mij was daar bijvoorbeeld nooit verteld dat ik tussendoor iemand kon bellen of zo. (Integendeel: de eerste minuut in de spreekkamer maakte de arts duidelijk dat hij geen vragen tolereerde, tout court.)

Henk, sorry dat ik 28/3 te absoluut stelde dat je nu weer ‘lekker functioneert’, ik bedoelde dat alleen wat betreft je reumaklachten.
bertolo
Lid
 
Berichten: 19
Reumavorm: R.A.

Re: Mtx

Berichtdoor Henk » di apr 04, 2017 2:28 am

63 dagen... academisch... UMCG? Met een huisarts die druk zet, moet het ook binnen een week kunnen...

Een arts die zegt dat hij/zij geen vragen TOLEREERT... Dat heb ik echt nog nooit gehoord! En die had gegarandeerd bezoek gekregen van iemand van de inspectie.
Een ziekenhuis waar men contactgestoord en ongeïnteresseerd met patiënten omgaat, moet in aanmerking komen voor de titel 'slechtste ziekenhuis van Nederland'.

En waar het m'n reuma betreft gaat het, zoals Groningers zeggen, 'niet slecht'... consult-frequentie momenteel eens in de 6 maanden.
'Tous les hommes sont mortels' ('Alle mensen zijn sterfelijk') van Simone de Beauvoir. Gelukkig wel!
Avatar gebruiker
Henk
Lid
 
Berichten: 1163
Woonplaats: Rotterdam
Reumavorm: reumatoide artritis

Re: Mtx

Berichtdoor Arkan » di apr 04, 2017 8:16 am

Jeetje bertolo, ik begrijp maar al te goed dat je daar niet meer naar toe wil. ppffff, dat is wel heel kort door de bocht, en dat dan nota bene nog door iemand die jou (en andere mensen) zou moeten helpen. Iemand die toch zijn kennis en ervaringen ten dienste van de patiënt zou moeten stellen.

De volgende reumatoloog kan alleen maar beter, want slechter kan volgens mij echt niet.
Hopelijk kan je sneller terecht want 63 dagen is toch wel een behoorlijke tijd om te wachten, zeker als je ernstig last hebt. Succes.
Arkan
Lid
 
Berichten: 260
Reumavorm: psoriasis artriris

Re: Mtx

Berichtdoor Henk » di apr 04, 2017 4:45 pm

Leuk voorbeeldje van dingen die je terug kunt vinden op het internet...
https://www.volksgezondheidenzorg.info/node/8388/tabel
'Mijn' ziekenhuis heeft voor reumatologie momenteel een wachttijd van 1 week... en wanneer mijn huisarts belt en een beetje druk zet, kan ik binnen een dag terecht (afhankelijk van de tijd waarop gebeld wordt, dezelfde dag).
Bij UMCG staat 9 weken (63 dagen), maar ook daar kun je bij spoed binnen 1 week terecht.
Zie https://www.umcg.nl/NL/Zorg/Volwassenen ... logie.aspx
'Tous les hommes sont mortels' ('Alle mensen zijn sterfelijk') van Simone de Beauvoir. Gelukkig wel!
Avatar gebruiker
Henk
Lid
 
Berichten: 1163
Woonplaats: Rotterdam
Reumavorm: reumatoide artritis

Re: Mtx

Berichtdoor Lalage » wo apr 05, 2017 8:24 am

Waarom zou je meteen naar het UMC gaan? Daar tref je met een beetje pech een prof die liever met z'n onderzoek bezig is of een arts in opleiding die nog weinig ervaring heeft. Je kunt dan beter naar een gewoon ziekenhuis gaan.
Lalage
Lid
 
Berichten: 562
Reumavorm: reumatoïde artritis

Re: Mtx

Berichtdoor bertolo » wo apr 05, 2017 12:22 pm

Mijn complimenten voor het speurwerk van Henk, zijn conclusie is juist. Ik wacht nog eventjes op de oproep van dat academisch, blijken ze me op (veel) meer dan 2 à 3 weken te zetten dan bel ik even m’n huisarts, hebben we afgesproken. Ik heb m’n klacht trouwens scherp en duidelijk medegedeeld, aan eerst de arts zelf, en toen aan de klachtencommissie, van dat ziekenhuis waar ik eerst was. Wat ze daar verder mee doen lijkt me hun zaak. Overigens zijn dit soort fricties/waarderingen natuurlijk ook persoonlijk, subjectief: wat op mij overkomt als contactgestoord etc. (ik kan details noemen maar dat doe ik hier nu niet) kan iemand anders misschien een fantastisch goede benadering vinden.

Lalage heeft gelijk dat ik ook in het academisch ‘een prof die liever met z'n onderzoek bezig is of een arts in opleiding die nog weinig ervaring heeft’ kan treffen. Dat blijft altijd afwachten, en ik moet als patiënt natuurlijk altijd zelf goed opletten wat er gebeurt en of dat ongeveer klopt volgens mij. ’k Heb al of niet bewust niet gevraagd om een andere arts in dat eerste ziekenhuis want voor én nadat ik de reumaloog voor het eerst zag, zag ik al onvoorstelbaar veel scheef gaan in de zgn. ‘ondersteunende diensten’ van dat z.huis.
bertolo
Lid
 
Berichten: 19
Reumavorm: R.A.

Re: Mtx

Berichtdoor mariposa » wo apr 05, 2017 9:53 pm

Dag bertolo, ik reageer ivm je vraag over groenlipmossel. Ik heb daar geen ervaring mee maar wel met een ander natuurlijk wondermiddel namelijk kurkuma. Dit is een ontstekingsremmer. Ik heb ooit een artikel gelezen over een studie waarin stond dat het bij RA patiënten beter werkte dan naproxen. In ieder geval kan je capsules kopen met de werkzame stof uit kurkuma, curcumine. Je kan beginnen met 1 per dag, daarna eventueel 2 of 3 per dag. Bij mij was er al effect na enkele dagen. Ik neem het nu een jaar. Ik heb een lichte vorm van RA en al sinds de zomer zo goed als klachtenvrij (zonder medicatie, wel opletten met bepaalde voeding, zie hierover eventueel mijn topic onder wie is wie). Mijn reumatologe was trouwens verbaasd dat de kurkuma zo goed werkt.
Een collega van mijn man is sinds kort ook begonnen en merkte na 2 weken effect. Ik zou dit dus zeker aanraden om eens te proberen.
mariposa
Lid
 
Berichten: 22
Reumavorm: RA

Re: Mtx

Berichtdoor Lalage » do apr 06, 2017 8:12 pm

Ik gebruik ook kurkuma, van dat nieuwe type dat heel goed opneembaar is (bijvoorbeeld Supercurcumine van Lucovitaal, verkrijgbaar bij het Kruidvat). Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar kurkuma bij artritis en dat zorgde ervoor dat ik het wilde proberen.
Lalage
Lid
 
Berichten: 562
Reumavorm: reumatoïde artritis

Re: Mtx

Berichtdoor vrolijkmeisje » zo apr 09, 2017 11:05 am

Is kurkuma iets wat lekker smaakt? Ik begrijp dat het een kruid is die je door je voeding kunt doen?
Ik had een flesje wietolie gekocht, maar vond dat zo vies dat ik het nu ongebruikt in een laatje heb liggen...
Avatar gebruiker
vrolijkmeisje
Lid
 
Berichten: 1102
Reumavorm: Reumatoide Artritis

Re: Mtx

Berichtdoor Lalage » zo apr 09, 2017 6:35 pm

vrolijkmeisje schreef:Is kurkuma iets wat lekker smaakt? Ik begrijp dat het een kruid is die je door je voeding kunt doen?
Ik had een flesje wietolie gekocht, maar vond dat zo vies dat ik het nu ongebruikt in een laatje heb liggen...

Ja, maar in die capsules zit zoveel dat je dat nooit door je eten zou lusten... en het is op zo'n manier verwerkt dat het veel beter wordt opgenomen. Maar ik durf niet te stellen dat het bij mij echt iets doet, daarvoor zou ik 't weer een tijdje zonder moeten doen.
Lalage
Lid
 
Berichten: 562
Reumavorm: reumatoïde artritis

VorigeVolgende

Keer terug naar Reumatoide artritis

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 8 gasten

Advertentie