Pagina 1 van 1

prednison vs dexamethason

BerichtGeplaatst: di aug 02, 2016 6:44 pm
door Lis
Ik gebruik dagelijks prednisolon 7,5 mg, al ruim een jaar nu. Ik heb erg veel last van bijwerkingen (benauwdheid, depressie, blauwe plekken enz). Nu hoorde ik van iemand anders dat er ook Dexamethason soms wordt gegeven in plaats van prednison. Heeft iemand hier ervaring mee? Heeft dit middel minder of andere bijwerkingen? Zou ik zo over kunnen stappen?
Eind van de week ga ik naar de reumaverpleegkundige en zal ik het vragen, maar ik zou eerst wel graag ervaringen willen horen :)

Re: prednison vs dexamethason

BerichtGeplaatst: wo aug 03, 2016 12:13 pm
door Hermione
ik heb ook wel eens dexamethason gebruikt, en heeft dezelfde bijwerkingen als prednison. I.i.g. bij mij. Je kunt niet zomaar stoppen met je prednison. Of je in één keer over zou kunnen stappen op dexamethason weet ik niet. Ik weet nl. niet of die hetzelfde doet voor de bijnieren. Die liggen nu helemaal plat bij jou.
Weet je trouwens zeker, dat de bijwerkingen van de prednison komen? Gebruik je daarnaast niet bijv. ook methotrexaat of nog iets anders??

Re: prednison vs dexamethason

BerichtGeplaatst: do aug 04, 2016 10:26 am
door Lis
Dank je Hermione. Ja ik denk dat het echt van de Prednison komt. Sinds twee weken gebruik ik Roactemra maar daarvoor had ik de klachten al, vooral de laatste tijd toen de Prednison tijdelijk opgehoogd was was naar 10 mg in verband met ernstige ontstekingen. Ik probeer weer langzaam af te bouwen maar dat maakt de bijwerkingen nog erger. Zal de vermoeidheid er ook bij horen? Denk dat dat nog het ergste is van alles...

Re: prednison vs dexamethason

BerichtGeplaatst: do aug 04, 2016 11:47 am
door Hermione
als je aan het afbouwen bent, terwijl je al langere tijd prednison slikt, dan heb je daar ook klachten van. En niet te onderschatten hoor, het is echt afkicken. Je krijgt dan tijdelijk meer ontstekingen, je krijgt afbouwklachten, en je kunt je ongelooflijk rot voelen. De vermoeidheid, die bij ontstekingsziektes natuurlijk er al is, wordt echt een stuk forser.
Afbouwklachten zijn bijv.
# spierkrampen
# hartkloppingen
# koude rillingen
# meer zweten
# misselijk
# moe
# slecht slapen
# mentaal labiel
# spier- en gewrichtspijn
# spierzwakte
# slecht zicht met ogen
# Veel hoofdpijn

Echt hoor, onderschat dat niet. Ik kom van de 30mg/dag, en na een jaar lang 30/25/20 te hebben geslikt, mocht ik verder afbouwen. Onder de 15mg/dag ben ik af gaan bouwen met stappen van 1mg per keer. Onder de 9mg/dag lukte dat niet eens meer, ik kreeg echt te veel klachten. Nu zit ik op 7mg/dag, en heb 'even' een pauze ingelast van een paar maanden. Eerst een beetje normaal de vakantie doorkomen, nog een paar artsbezoeken er achteraan, en dan ga ik weer een poging doen. Maar dan gebruik ik een afwisselend schema gecombineerd met kleine stapjes. En dan nog heb ik enorm veel last van het afbouwen. BIj iedere stap kan ik er rekening mee houden, dat ik 4 weken zo goed als niets kan. (normaal kan ik al weinig, maar toch vind ik het verschil nog groot)

Dus wel iets om serieus rekening mee te houden, dat daar ook een deel van de klachten vandaan kunnen komen.
groetjes,

Re: prednison vs dexamethason

BerichtGeplaatst: do aug 04, 2016 2:23 pm
door Lis
Jeetje ja dat verklaart alles voor me! Nog een vraagje, hoe kun je afbouwen met 1 mg per keer, want de pillen zijn toch 5 mg, of zijn er ook met lagere doseringen?

Re: prednison vs dexamethason

BerichtGeplaatst: vr aug 05, 2016 11:49 am
door Hermione
Tabletten breken, afwisselend schema gebruiken, of kleinere tabletten vragen. Ik heb intussen tabletten van 5mg en van 2mg in huis, en die laatste kan ik heel goed doormidden breken. Daarnaast gebruik ik intussen een afwisselend schema.
Een voorbeeld daarvan:
- Eerst slik ik alle dagen 8mg/dag
- ik slik 1 dag 7mg, daarna 4 dagen 8mg/dag, daarna weer 1 dag 7mg + 4 dagen 8mg, net zolang tot de ergste afbouwklachten weg zijn (en het duurt bij mij weken tot een paar maanden tot die weg zijn, dus zolang houd ik dit ritme aan, per 5 dagen 1 dag 7mg en de andere dagen 8mg;
- ik slik per 5 dagen: 7 - 8 - 7 - 8 - 8 net zolang tot de afbouwklachten weg zijn;
- ik slik per 5 dagen: 7 - 8 - 7 - 8 - 7 net zolang tot de afbouwklachten weg zijn;
- ik slik per 5 dagen: 7 - 8 - 7 - 7 - 7 net zolang tot de afbouwklachten weg zijn;
- ik slik alle dagen 7mg/dag tot de afbouwklachten weg zijn

Ik hoop dat je dit begrijpt, anders vraag gerust hoe en wat.
Ik doe het trouwens wel altijd in overleg met de specialist. Mijn arts heeft er totaal geen kaas van gegeten, daarom heb ik dit zelf bedacht, maar de meeste reumatologen hebben ervaring hiermee, en hebben ook afbouwschema's om je daarmee te helpen.

Re: prednison vs dexamethason

BerichtGeplaatst: ma aug 08, 2016 2:01 pm
door Lis
Dank je wel Hermione! Ik doe wat rustiger aan met de Prednison en het gaat nu al veel beter. Van de reumaverpleegkundige heb ik nu ook een afbouwschema gekregen. Nog een positief punt: mijn nieuwe biological werkt! Ontstekingsactiviteit drastisch afgenomen :)

Re: prednison vs dexamethason

BerichtGeplaatst: di aug 09, 2016 11:48 am
door Hermione
super :)