COVID-19 (coronavirus) en reuma veelgestelde vragen

Voor alle reuma gerelateerde zaken die echt niet in een ander forum thuis horen. Eventueel verkeerd geplaatste berichten worden door de moderators verplaatst.

Moderator: Martijn

COVID-19 (coronavirus) en reuma veelgestelde vragen

Berichtdoor Martijn » wo maart 18, 2020 12:09 pm

Veel reumapatiënten hebben vragen over het COVID-19 (coronavirus), reuma en immuunonderdrukkende behandeling. Hier zet ik een aantal veelgestelde vragen en antwoorden op een rij. Mocht je denken dat je zelf COVID-19 (coronavirus) hebt opgelopen, blijf binnen en bel de huisarts of GGD. Ga in geen geval naar de huisarts of ziekenhuis.

Laatste update: 18 maart 2020, 11.00 uur

Wat is de hoogrisicogroep en wanneer val ik daar in?
Hoogrisicogroepen hebben een verhoogde kans om geinfecteerd te raken / te infcteren of een verhoogde kans op een ernstiger beloop.

Verhoogde kans om geïnfecteerd te raken:
1. Personen die korter dan 14 dagen geleden in een aangemerkt transmissiegebied zijn geweest, (gezins)contacten van een bewezen patiënt.
2. Personen ouder dan18 jaar met een verstandelijke handicap die in een instelling wonen en personen woonachtig in een verpleeghuis

Verhoogde kans op een ernstiger beloop:
1. Alle personen ouder dan 70 jaar
2. Alle personen ouder dan 18 jaar met één van onderliggende aandoeningen die een verhoogd risico hebben om geïnfecteerd te raken en/of een grotere kans hebben op ernstiger beloop:
-afwijkingen en functiestoornissen van de luchtwegen en longen;
- chronische hartaandoeningen;
- diabetes mellitus;
- ernstige nieraandoeningen die leiden tot dialyse of niertransplantatie;
- verminderde weerstand tegen infecties door medicatie voor auto-immuunziekten, na orgaantransplantatie, bij hematologische aandoeningen, bij aangeboren of op latere leeftijd ontstane afweerstoornissen waarvoor behandeling nodig is, of bij chemotherapie en/of bestraling bij kankerpatiënten;
- met een hivinfectie in overleg met de hiv-behandelaar.
Bron: https://lci.rivm.nl/covid-19/bijlage/pr ... icogroepen

Als ik in de hoogrisicogroep val, wat moet ik dan doen?
Behalve de algemene maatregelen, is het aan te bevelen afstand te houden van andere mensen en zodoende het risico op infectie te verkleinen.
- Als er iemand in het gezin/huishouden koorts heeft, verkouden is en/of hoest: vermijd verblijf in dezelfde ruimte zoveel mogelijk.
- Beperk sociale contacten tot het hoogstnodige; vermijd gezelschappen.
- Beperk activiteiten buitenshuis in afgesloten ruimtes: dus geen: bezoek bij anderen thuis, kerkbezoek, bar, restaurant, fitness, sport, zwembad, etc.
- Vermijd het openbaar vervoer zoveel mogelijk, zeker in de spits.
- Beperk boodschappen doen, zeker in de spits. Vraag iemand anders of laat boodschappen thuis bezorgen.
- Ga niet naar school/universiteit/onderwijsinstellingen.
- Bezoek geen (klein)kinderen, pas niet op kinderen en bezoek geen scholen.
- Neem bij klachten die erger worden telefonisch contact op met uw huisarts/specialist om te overleggen of u getest moet worden.
Bron: https://lci.rivm.nl/covid-19/bijlage/pr ... icogroepen

Ik gebruik immuunonderdrukkende medicijnen. Moet ik daarmee stoppen?
Het advies van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie is NIET met medicatie te stoppen (https://www.nvr.nl/standpunt-nvr-inzake ... medicatie/). Raadpleeg bij twijfel uw arts. Als u stopt met de medicijnen is er immers een risico dat uw reuma opvlamt.
Er is nog weinig ervaring met COVID19 (coronavirus) en immuunonderdrukkende medicijnen. Bij andere ziektes waarvoor immuunonderdrukkende medicijnen worden gebruikt (bijvoorbeeld multiple sclerose) wordt óók geadviseerd niet zomaar te stoppen. In sommige gevallen wordt wel gestopt als COVID-19 (coronavirus) is vastgesteld. Dit gebeurd echter uitsluitend in overleg met de arts.

Ik ga starten met een immuunonderdrukkende behandeling. Is dat wel zo slim?
Overleg met je arts.

Ik heb gehoord dat chloroquine of hydroxychloroquine (Plaquenil) medicijnen zijn tegen COVID-19 (coronavirus)
Er is inderdaad een Chinese publicatie die laat zien dat chloroquine de opnameduur in het ziekenhuis kan verkorten. Echter, deze publicatie is niet peer-reviewed (beoordeeld door andere wetenschappers) en zodoende niet goed te controleren. Artsen hebben chloroquine bij COVID-19 (coronavirus) toegepast, omdat uit eerder Belgisch onderzoek is gebleken dat het mogelijk werkzaam zou zijn bij SARS (het eerdere 'broertje' van COVID-19). Chloroquine zorgt ervoor dat de eigenschappen van cellen een klein beetje veranderen, zodat het virus zich minder goed kan delen.
Hydroxychloroquine is het 'broertje' van chloroquine. Het medicijn heeft het zelfde werkingsmechanisme, maar heeft minder bijwerkingen. Er zijn nu diverse onderzoeken gaande naar de effectiviteit van (hydroxy)chloroquine bij COVID-19 (coronavirus). Hierbij wordt de effectiviteit ook vergeleken met andere virusremmers. Een Franse arts spreekt in een interview op 9 maart van hoopvolle resultaten (https://www.youtube.com/watch?v=pb8Q1yr2cjo).
Bij gebrek aan betere alternatieven wordt chloroquine ook in Nederland soms ook geadviseerd bij patiënten met COVID-19 (coronavirus) (https://lci.rivm.nl/covid-19/bijlage/me ... ndelopties). Het advies hangt af van de mate van klachten, de te verwachten bijwerkingen en eventuele interacties met andere medicijnen (http://www.covid19-druginteractions.org/).

Ik gebruik al jaren hydroxychloroquine tegen reuma. Ben ik nu beschermd?
Uit onderzoek blijkt dat (lupus)patiënten die behandeld worden met hydroxychloroquine in het algemeen minder infecties oplopen dan patiënten die dat niet gebruiken. Dit wijst er dus op dat hydroxychloroquine de vatbaarheid voor infecties kan verminderen. Het "bij voorbaat gebruiken van medicijnen om een andere ziekte te voorkomen" noemen we profylaxe. Zo kun je hydroxychloroquine als profylaxe gebruiken als je naar een gebied gaat waar malaria heerst.
Helaas zijn er geen gegevens over het profylaxe effect van hydroxychloriquine voor COVID-19 (coronavirus). Wel is uit Amerikaans onderzoek bekend dat (hydroxy)chloroquine mogelijk als profylaxe gebruikt had kunnen worden bij de SARS uitbraak (het eerdere 'broertje' van COVID-19). Echter, omdat de SARS uitbraak al afgelopen was toen dit onderzoek in een petrischaaltje werd gedaan, is hydroxychloroquine nooit als profylaxe voor SARS bij mensen getest.
Op 17 maart 2020 is in Groot Brittannië een groot dubbelblind gerandomiseerd onderzoek gestart, waarin wordt bekeken of hydroxychloroquine effectief is als profylaxe tegen COVID-19 (coronavirus) onder zorgmedewerkers. Het medicijn wordt in dit onderzoek vergeleken met een nepmedicijn (placebo). Naar verwachting duurt dit onderzoek 3 tot 5 maanden.
Tenslotte is het goed om te weten dat de dosering die voor COVID-19 (coronavirus) wordt toegepast heel anders is als bij reuma.

Is het slim om 'extra' (hydroxy)chloroquine in huis te halen?
In het algemeen wordt geadviseerd om voor langdurige medicatie een voorraad van 3 maanden in huis te hebben.
Doe als een vlinder. Rust op tijd, maar vergeet niet te vliegen!
Avatar gebruiker
Martijn
Site Admin
 
Berichten: 572
Woonplaats: N51° 59.108, E004° 28.033
Reumavorm: SLE

Re: COVID-19 (coronavirus) en reuma veelgestelde vragen

Berichtdoor Lalage » wo maart 18, 2020 2:12 pm

Dank voor de info! Maar een voorraad van 3 maanden aan medicatie lijkt me erg lastig, want de apotheek let erop hoeveel je meekrijgt, omdat ze het anders niet vergoed krijgen van de verzekering. Dus dat vind ik een vreemd advies.
Lalage
Lid
 
Berichten: 574
Reumavorm: reumatoïde artritis

Re: COVID-19 (coronavirus) en reuma veelgestelde vragen

Berichtdoor Martijn » wo maart 18, 2020 4:14 pm

Lalage schreef:Dank voor de info! Maar een voorraad van 3 maanden aan medicatie lijkt me erg lastig, want de apotheek let erop hoeveel je meekrijgt, omdat ze het anders niet vergoed krijgen van de verzekering. Dus dat vind ik een vreemd advies.


Geneesmiddelen voor de behandeling van een chronische ziekte worden in NL tot maximaal 3 maanden vooruit verstrekt (mits goed ingesteld uiteraard). Zie bijvoorbeeld het kopje veelgestelde vragen op deze site: https://www.cz.nl/vergoedingen/medicijnen.

Het advies van hierboven is niet een Nederlands advies, maar een advies dat internationaal door patientorganisaties wordt gegeven.
Doe als een vlinder. Rust op tijd, maar vergeet niet te vliegen!
Avatar gebruiker
Martijn
Site Admin
 
Berichten: 572
Woonplaats: N51° 59.108, E004° 28.033
Reumavorm: SLE


Keer terug naar Algemeen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 6 gasten

Advertentie

cron