Opvragen medisch dossier.

Voor alle reuma gerelateerde zaken die echt niet in een ander forum thuis horen. Eventueel verkeerd geplaatste berichten worden door de moderators verplaatst.

Moderator: Martijn

Opvragen medisch dossier.

Berichtdoor Wrenchman » vr sep 16, 2016 11:47 pm

Omdat er de laatste tijd een hoop trajecten bij diverse specialisten zijn doorgelopen, wil ik graag eens nalezen wat er zoal gecommuniceerd is de laatste jaren. Dus ik vanmorgen gebeld met de huisartsassistente voor het opvragen van mijn dossier.

Waar ik dat voor nodig had. Ga je van huisarts wisselen? Daar staan allemaal brieven in tussen arts en specialisten en dat kan ik je niet zomaar geven. Je moet de huisarts maar bellen op het telefonisch spreekuur...

Nou, zo'n partij achterdocht maakt mij juist nieuwsgierig wat er wel verstopt kan zitten in mijn dossier. Mijns inziens is de relatie tussen arts en patiënt gewoon in orde. Ik heb altijd met open vizier gestreden en ben sterk verbaasd over de achterdocht van de assistente. Helemaal omdat ze mij zo goed kent dat ik mijn geboortedatum meestal niet meer hoef te noemen, dus ze weet meteen wie ze aan de lijn heeft.
Over de zorg vanuit de praktijk heb ik verder ook geen klachten, anders had ik dat wel kenbaar gemaakt. Het is alleen de pest dat ik klachten heb waar geen verklaring voor is. Maar om daar iemand anders verantwoordelijk voor te houden is verkeerd.

Ik weet dat er meer mensen hier op het forum geweest zijn die een uitdraai gevraagd hebben van hun dossier. Hoe ging dat toen? Stuitten jullie toen ook op een verse portie weerstand en achterdocht?

Overigens is het algemeen bekend dat de huisarts enkel je dossier bijhoudt en niet bezit. En dat het je goed recht is om dit in te zien en een kopie van op te vragen. (Via Google op de site van de rijksoverheid en de consumentenbond. Op een telefoonscherm is het wat rottig links maken.)
The truth is out there...
Avatar gebruiker
Wrenchman
Lid
 
Berichten: 845
Reumavorm: SOLK

Re: Opvragen medisch dossier.

Berichtdoor Wrenchman » vr sep 16, 2016 11:53 pm

Dat was woensdag. Het forum was even onbereikbaar, dus reageer ik meteen als eerste. :lol:
Heb de huisarts gebeld en ze vroeg of ik de brieven tussen arts en specialisten gekopieerd wou hebben. Ja gezegd, maar natuurlijk weer niet mondig genoeg om het hele dossier op te vragen.

Maar goed. Misschien staat in de brieven wel iets wat de moeite waard is.

Ze vroeg overigens wel waar ik het voor nodig had en reageerde meewerkend.
The truth is out there...
Avatar gebruiker
Wrenchman
Lid
 
Berichten: 845
Reumavorm: SOLK

Re: Opvragen medisch dossier.

Berichtdoor Hermione » za sep 17, 2016 1:00 pm

ik heb nog nooit mijn dossier bij de huisarts opgevraagd, want die krijgt altijd alleen maar eindbrieven. Wel eens de assistente gebeld om een kopie van zo'n eindbrief, als ik die nog niet had.
Waar ik mijn dossier opvraag, is in het ziekenhuis waar ik geweest ben. Kost wel wat euro's, maar daar kun je echt alles krijgen: beelden van foto's, scans e.d., brief bij die foto's en scans (worden gemaakt door de arts van foto-afdeling of scanafdeling), correspondentie tussen verschillende specialisten, mdo overleg als dat er was, eindbrief, uitslagen van bloedprikken enz enz
Ik heb dat nu twee keer gedaan, en beide keren heel nuttig gebleken.

Zoals de assistente reageerde, reageren veel artsen in hun hoofd ook: ze zien dit als 'vertrouw jij me niet of zo?'. Ik doe dit dus ook niet zomaar, en zeker niet bij een arts waar ik onder behandeling ben.
Hermione
Avatar gebruiker
Hermione
Lid
 
Berichten: 1813
Woonplaats: noord limburg
Reumavorm: sarcoïdose dvn

Re: Opvragen medisch dossier.

Berichtdoor Martijn » za sep 17, 2016 2:00 pm

Je hebt gewoon recht op inzage in je dossier. Het gaat immers over jou. Probleem (vanuit het perspectief van de arts) kan alleen zijn dat een patiënt niet altijd over de kennis beschikt om de informatie naar waarde te beoordelen, en hij/zij er dus uiteindelijk (w)/(m)eer werk van heeft... ;-)
Doe als een vlinder. Rust op tijd, maar vergeet niet te vliegen!
Avatar gebruiker
Martijn
Site Admin
 
Berichten: 570
Woonplaats: N51° 59.108, E004° 28.033
Reumavorm: SLE

Re: Opvragen medisch dossier.

Berichtdoor vrolijkmeisje » za sep 17, 2016 4:26 pm

Ik heb jaren geleden mijn vorige reumatoloog eens gevraagd of ik mijn dossier kon inzien/ krijgen. Zijn reactie was niet positief. Hij zei geloof ik zoiets als dat het beter was als ik me niet te veel zou focussen op de ziekte. Ik had geen zin om er een strijd van te maken en heb het toen maar gelaten.
Toen ik van huisarts wisselde ivm een verhuizing heb ik wel mijn dossier meegekregen. Dat waren vooral heel veel bloeduitslagen, en ongeveer 10 pagina's met korte aantekeningen van de huisarts nav contact met mij, met de reumatoloog en met andere specialisten.
Ik heb nu een nieuwe reumatoloog sinds een paar jaar. Misschien zou hij anders reageren op de vraag om inzage in het dossier. Maar ik heb er nu niet zo veel behoefte aan.
(ik heb net even in het stapeltje kopietjes van de huisarts gebladerd trouwens en het viel me op dat er destijds, meer dan 10 jaar geleden, werd gesproken over lichte artrose in beide knieën nav een foto die was gemaakt. Dit is artrose als gevolg van artritis. Toen ik begin dit jaar opnieuw foto's van mn knieën heb laten maken op mijn verzoek, was de uitkomst dat er alleen in mijn linkerknie lichte schade te zien was. Rechts zou niets te zien zijn. Volgens mij kan schade niet verdwijnen, dus ik denk dat het best lastig is om goede conclusies te trekken nav foto's.)
Avatar gebruiker
vrolijkmeisje
Lid
 
Berichten: 1124
Reumavorm: Reumatoide Artritis

Re: Opvragen medisch dossier.

Berichtdoor Wrenchman » zo sep 18, 2016 8:22 pm

Goed, vriend laptop op schoot. De links:

Rijksoverheid
Consumentenbond

Bedankt voor de reacties. Zelf was ik niet op het idee gekomen om bij de specialist het dossier op te vragen. Ik dacht dat hét dossier bij je huisarts zou liggen. Weten we dat ook weer. :)
De brief van de radioloog die destijds de MRI van het bekken en de SI's uitvoerde zou ik nog wel willen hebben. Al weet ik nog wel dat hij een 'beperkte botoedeem' beschreef aan 1 zijde bij de SI's. Foto's en scans heb ik niet zoveel aan. Mij ontbreekt gewoon de kennis om er wat van te maken.

En daarom begrijp ik de hobbel van de artsen ook wel een beetje om een patiënt deze gegevens mee te geven. Helemaal in mijn geval. :roll: Mijns inziens werkt het gevoel van wantrouwen 2 kanten op. Als een arts er problemen mee heeft om jou openheid van zaken te verschaffen, kun je je afvragen waarom een patiënt überhaupt die behoefte heeft. In een consult van 10 minuten is het nogal lastig om alle vragen te stellen die je wilt. Meestal is een consult ook maar voor 1 vraag bedoeld, dus blijf je toch in het duister tasten.
Wat de huisarts verder van mijn verzoek denkt kan mij echter geen bal interesseren. Men heeft mij wel eens gezegd niet voor een arts te willen denken, dan moet de arts dit keer maar eens niet voor mij willen denken. (al zullen ze tijdens het dagelijks overleg misschien wel smakelijk kunnen lachen om die hypochonder van een Wrenchman. ;) )

Als het echt kwaad bloed had gezet, was ik ook niet te beroerd om een andere huisarts te zoeken. Maar zijn er werkelijk waar artsen die zulke lange tenen hebben? Misschien die van @vrolijkmeisje... Klinkt op zich ook wel redelijk, dat van het niet focussen op de ziekte. Dat is ook iets wat in mijn geval absoluut niet meer moet! Van mijzelf moet ik juist meer afstand nemen.
Bij mijn verhuizing werd het dossier regelrecht van de ene naar de andere praktijk gestuurd. Maar dat is al jaaaaaaaren geleden. :)

We gaan zien wat er in de correspondentie terecht is gekomen. Ik ben vooral benieuwd of er iets te lezen zal zijn wat, tot nu toe, met wat wollige woorden gebracht is.
The truth is out there...
Avatar gebruiker
Wrenchman
Lid
 
Berichten: 845
Reumavorm: SOLK

Re: Opvragen medisch dossier.

Berichtdoor vrolijkmeisje » zo sep 18, 2016 8:44 pm

Ik weet niet of mijn vorige reumatoloog lange tenen had. Hij was van de oude stempel denk ik, niet gewend aan mensen die mee willen kijken. Hij is inmiddels een paar jaar met pensioen.
Hij heeft me overigens altijd prima geholpen en serieus genomen hoor.
Avatar gebruiker
vrolijkmeisje
Lid
 
Berichten: 1124
Reumavorm: Reumatoide Artritis

Re: Opvragen medisch dossier.

Berichtdoor Wrenchman » zo sep 18, 2016 10:51 pm

Tja, ik ga er ook maar vanuit dat de mensen die zich over mijn klachten gebogen hebben gewoon hun best doen en naar eer en geweten handelen. In mijn geval staan ze ook een beetje met de handen gebonden. Als er niets te vinden valt, kun je ook niet zo heel veel doen.
De reumatoloog had het destijds zelfs over meekijken met röntgenfoto's. En ik heb ook dikwijls gehoord: Dat heeft deze benaming, maar dat zul je vast al wel weten aangezien je zo ingelezen bent.
Daarna ben ik mij wel wat minder 'actief' gaan instellen. Het opvragen van mijn dossier is daarin een uitzondering.
The truth is out there...
Avatar gebruiker
Wrenchman
Lid
 
Berichten: 845
Reumavorm: SOLK

Re: Opvragen medisch dossier.

Berichtdoor vrolijkmeisje » ma sep 19, 2016 7:21 am

Ik heb al die 18 jaar mijn bloeduitslagen opgevraagd, waardoor ik een heel mooi overzicht heb over wanneer het volgens mijn bloed beter en slechter ging. Hoewel ik de laatste jaren een normaal bse heb en mijn crp slechts een tikje te hoog is (met uitzondering van de periode waarin mijn knie ontstoken was, dat was erg zichtbaar in mn knie).
Avatar gebruiker
vrolijkmeisje
Lid
 
Berichten: 1124
Reumavorm: Reumatoide Artritis

Re: Opvragen medisch dossier.

Berichtdoor Hermione » ma sep 19, 2016 12:25 pm

de longarts waar ik net weg ben, had tenen zo lang, dat ze rond de aarde konden gaan, terwijl hij op zijn plek bleef zitten. En dan was er nog tenen over...
Hermione
Avatar gebruiker
Hermione
Lid
 
Berichten: 1813
Woonplaats: noord limburg
Reumavorm: sarcoïdose dvn

Re: Opvragen medisch dossier.

Berichtdoor vrolijkmeisje » ma sep 19, 2016 6:21 pm

hahaha Hermione
Avatar gebruiker
vrolijkmeisje
Lid
 
Berichten: 1124
Reumavorm: Reumatoide Artritis

Re: Opvragen medisch dossier.

Berichtdoor Wrenchman » ma sep 19, 2016 9:34 pm

vrolijkmeisje schreef:Ik heb al die 18 jaar mijn bloeduitslagen opgevraagd, waardoor ik een heel mooi overzicht heb over wanneer het volgens mijn bloed beter en slechter ging. Hoewel ik de laatste jaren een normaal bse heb en mijn crp slechts een tikje te hoog is (met uitzondering van de periode waarin mijn knie ontstoken was, dat was erg zichtbaar in mn knie).

Bloeduitslagen heb ik ook, meerdere malen, volledig opgevraagd i.v.m. twijfel. Is en was altijd perfect bij mij. Ook heb ik bepaalde dingen laten 'meeprikken' de afgelopen jaren. Lymefactoren, vit. B, Magnesium en nog een paar bijzondere bloedwaardes. Was destijds volgens de huisarts een goed idee om die dingen uit te sluiten.
De laatste paar keer prikken heb ik er maar op vertrouwd dat het goed is. Het kost mij teveel energie om het te gaan bijhouden...

Hermione schreef:de longarts waar ik net weg ben, had tenen zo lang, dat ze rond de aarde konden gaan, terwijl hij op zijn plek bleef zitten. En dan was er nog tenen over...

Dus die rook al onraad als je net de draaideur van het ziekenhuis door was en stak de achterdocht niet onder stoelen of banken als je in het ziekenhuis was voor een bezoek aan een andere specialist?
Ik ben wel benieuwd of die longarts, ondanks zijn zevenmijlstenen, jouw wel goed geholpen/begeleid heeft.
The truth is out there...
Avatar gebruiker
Wrenchman
Lid
 
Berichten: 845
Reumavorm: SOLK

Re: Opvragen medisch dossier.

Berichtdoor Hermione » di sep 20, 2016 12:01 pm

Laten we zeggen, ik ben daar niet voor niets weg. Ik wilde daar al twee jaar weg, maar zoek maar eens een goede specialist voor je sarcoïdose, als je dat niet in je longen hebt zitten. Onbegonnen werk, ben ik achter gekomen.
Ik begon ooit met een hoge dosering prednison. Vrij snel kwam daar mtx bij, omdat ik ontstekingen bleef krijgen.
Na een jaar was het qua ontstekingen best goed, ze waren vrij rustig, dus ik mocht de prednison gaan halveren. (in stappen, maar wel binnen een paar maanden)
Mijn oogarts, met ervaring met mensen met sarco, voorspelde toen al, dan komen de ontstekingen weer op. Hij dacht dat de longarts het expres deed, en dan richting andere medicatie zou aansturen. Helaas. Ontstekingen kwamen inderdaad op. Dit is intussen twee jaar geleden. Maar de longarts deed er niets mee. Hij schoof ze zelfs van de tafel af: nee hoor, laatste scan liet zien, alles rustig, dus de klachten die u nu heeft, zijn niet van de sarcoïdose. Ga maar naar uw huisarts, u mankeert vast iets anders.
En dit riedeltje 1,5 jaar lang. Toen heb ik gevraagd om een 2nd opinion. In het eindgesprek bleek de arts mijn longarts goed te kennen, en was het verhaal: er is eigenlijk niets aan de hand, pijn is gewoon restpijn of zo, dus gewoon zo door gaan. U heeft een hele fijne arts.
Direct erna mijn dossier opgevraagd, en het verslag van de scan vertelde mij, dat ik 'actieve sarcoïdose had, met ontstekingen op allerlei plaatsen'.

Met dit verslag naar mijn eigen longarts gegaan. Hij schoof het van de tafel af, dat hoefde hij niet te lezen, hij had de arts van de 2nd opinion aan de telefoon gehad, en ze waren het erover eens, dat er niets aan de hand was. Toen het verslag echt letterlijk onder zijn neus geduwd, en aangewezen waar hij moest lezen. (alsof je tegen je weerbarstige puber praat!! sjonge zeg) Toen was zijn reactie: ja ach, maar ik had chronische sarcoïdose, dus ontstekingen waren normaal. Ik was nooit zonder ontstekingen geweest, ook niet bij de laatste scan.
Hij heeft dus twee jaar lang volgehouden, dat ik geen ontstekingen had, klachten waren vast iets ander!!!
Hij ging verder: medicatie was eigenlijk ook niet echt nodig, dus stop maar met de mtx. En hij raadde erg sterk een psycholoog aan.

Toen was ik er echt helemaal klaar mee. Vriendelijk gedag gezegd, en naar huis. Daar de poli reumatologie hier in het zkh gebeld, en gevraagd of ik ook een soort van kennismakingsgesprek kon krijgen, want ik wilde wel overstappen, maar durfde niet zo goed. Was goed!
In dat gesprek, heb ik eerst een halfuur peentjes zitten zweten. Hij vond het maar een raar verhaal, ik had vast fibromyalgie-achtige klachten als gevolg van ontstekingen in het verleden. En op mijn vraag, hoe houdt u in de gaten of iemand ontstekingen heeft (omdat de longarts alleen maar een longfoto deed, en ik mankeer dus niets aan de longen), kregen we een heel verhaal, dat al die duren onderzoeken nergens nodig voor waren.
Toen liet ik hem het verslag zien van de laatste scan, en vertelde nog, dat in het vorige zkh de reumatologe niet snapte waarom ik niet méér mtx kreeg, terwijl de longarts ze juist geschràpt heeft de laatste keer.

Toen kwam hij bijna overeind, en brulde door de kamer: dus u heeft daar al die tijd tussen wal en schip gezeten? Geen fatsoenlijke behandeling, en vol met ontstekingen??

Hè hè :-)
Dit is nu dus mijn nieuwe arts. Naast een fatsoenlijke dosis mtx, word ik ook weer strikt in de gaten gehouden, hij laat zelf B12 (ivm de mtx) en D prikken, ik kreeg advies hoe de prednison af te bouwen enz enz
Hermione
Avatar gebruiker
Hermione
Lid
 
Berichten: 1813
Woonplaats: noord limburg
Reumavorm: sarcoïdose dvn

Re: Opvragen medisch dossier.

Berichtdoor Hermione » di sep 20, 2016 12:25 pm

Dit is maar een klein topje van de ijsberg...
Ik wilde dus niet meer naar een longarts, omdat de nadruk daar toch ligt bij de longen. Sarcoïdose is ingedeeld bij longziektes, omdat 90% van de mensen het ook in hun longen heeft. Maar ik heb me daar nooit thuis gevoeld.

En w.b. de lange tenen:
omdat de longarts dus steeds zei, ga maar naar uw huisarts, heb ik dat verschillende keren ook echt gedaan. Al wist ik zelf best, dit zijn gewoon ontstekingen van de sarco, en wat moet die huisarts daar nou mee.
Hij heeft me verschillende keren doorgestuurd naar de één of andere specialist. In de loop van de tijd hebben er twee de stoute schoenen aangetrokken, en overlegd met mijn longarts. BIjv. de reumatologe uit het vorige zkh, over de medicatie, en een endocrinologe over de prednisonafbouw.
En daar kon meneer dus niet tegen. Boos dat hij dan was!! En dat kregen wij dan op ons brood, de keer erop dat we er waren voor onderzoek. Sinds die tijd hoefde ik ook maar twee keer per jaar te komen, want er was toch niets aan mij te onderzoeken. Er was eigenlijk ook gewoon niet zoveel aan de hand met mij, behalve dan dat ik hoognodig naar een psycholoog moest.
Hermione
Avatar gebruiker
Hermione
Lid
 
Berichten: 1813
Woonplaats: noord limburg
Reumavorm: sarcoïdose dvn

Re: Opvragen medisch dossier.

Berichtdoor Wrenchman » di sep 20, 2016 12:52 pm

Oei Hermione. Dat is niet best... Onbegrijpelijk dat ze je zo hebben laten tobben terwijl de bewijzen er waren. Heel verdrietig. :cry:
Heb je een klacht ingediend? Dit moet toch niet meer kunnen tegenwoordig?

Dit verhaal leert mij wel om altijd eigenwijs te blijven. Onze situaties zijn totaal verschillend, maar ook ik heb het idee de juiste specialist nog niet getroffen te hebben. Al laat ik nu de boel wat los zal deze gedachte altijd bij mij blijven.

Hopelijk blijf je nog lang tevreden over je huidige reumatoloog en stoppen ze die longarts binnenkort in een gesticht. :evil:
The truth is out there...
Avatar gebruiker
Wrenchman
Lid
 
Berichten: 845
Reumavorm: SOLK

Volgende

Keer terug naar Algemeen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: MSN [Bot] en 4 gasten

Advertentie