Pijn bij medische ingrepen.

Voor alle reuma gerelateerde zaken die echt niet in een ander forum thuis horen. Eventueel verkeerd geplaatste berichten worden door de moderators verplaatst.

Moderator: Martijn

Pijn bij medische ingrepen.

Berichtdoor Wrenchman » za feb 14, 2015 12:13 am

Toch eens een toponderwerp aansnijden hier...

Heb wel langer met deze vraag rondgelopen zonder er echt over te kunnen 'praten'. Want wie weet nou wat pijn is? Ik denk dat het gros van de forumleden hier hun portie wel meer dan gehad hebben, dus misschien zit ik hier wel goed. Ook al kom ik nog maar net kijken met mijn 'pijntjes'...

Een paar jaar geleden ben ik geopereerd aan een liesbreuk. Een van de meest simpele en meest voorkomende ingrepen bij mannen. Hierbij heb ik gekozen voor een ruggeprik, omdat in mijn jeugd een narcose mij niet zo best bevallen was.
Bij het zetten van die prik was het alsof en een zwaard tussen mijn rugwervels gebeukt werd. Het deed echt verrot veel pijn. Het zou verdoofd zijn, maar mooi niet dus. :( Hierover zeiden ze later dat dit wel vaker voorkwam... Het deed mijn lichaam besluiten om maar in de 'noodloop' te gaan en ik viel bijna flauw van de pijn. Een injectie in het infuus deed mij weer bijtrekken. In ieder geval dusdanig dat er gesneden kon worden.
Van de ingreep zelf niet zoveel meegekregen, totdat het matje aan mijn buikvlies vastgenaaid werd. Dit was zeer duidelijk te voelen. Ik voelde letterlijk hoe de knopen gemaakt werden. Wat pijnstillers in het infuus deden niets. Even later ging er wat 'kalmerends' de aders in waardoor ik in ieder geval wat rustiger was. Dus ingreep voltooid, met trauma en al.

's Middags was het tijd om naar huis te gaan. Bij het opstaan in bed kreeg ik ineens knallende koppijn. Echt niet normaal. Werd toch weggestuurd. Lang verhaal kort; lekkage op de plek waar de ruggeprik de wervelschijf in was gegaan, met lekkage van hersenvocht tot gevolg. Hierdoor zakken je hersenen omdat er niet genoeg vocht meer is om te kunnen drijven, was toen de theorie.
Oplossing was een 'bloodpatch'. Soort inwendige afdichting met mijn eigen bloed. Moest ik wel weer voor terug waarbij er weer naalden de rug in moesten. Lekkerrr. Overigens had deze anesthesist zijn werk wel goed gedaan. Hierna geen last meer.
Heb nog een klacht ingediend over die eerste topper van een anesthesiste, maar dat kan ik een ieder afraden. kost alleen maar energie.

Pijn bij de operatie dus. Maar ik heb ook nagenoeg altijd pijn bij de tandarts. Ze kunnen spuiten wat ze willen, het doet altijd zeer. Snap er niets van. Ik ben nu bij een tandarts die er wel beter mee omgaat, en niet de slager uit mijn jeugd. Ze let goed op tekenen van pijn en stopt even waar nodig. Zo kan ze, wat mij betreft, ook doorgaan als de pijn niet te erg is. Is het ook snel weer over.

Ik vraag me wel af wie dit herkent. Ik heb zelf een idee dat verdovingen niet goed hun werk doen bij mij. Misschien is dit te rijmen met 1 of ander syndroom ofzo, ik weet het ook niet. Het is in ieder geval geen vrolijk vooruitzicht om weer eens ergens aan geholpen te moeten worden. Een ruggeprik vertrouw ik dus niet meer, maar werkt een narcose wel goed dan? Je hoort wel eens verhalen dat mensen wel bij kennis zijn, maar niets kunnen omdat ze verslapt zijn. Dit zou echt een enorme nachtmerrie zijn, dus maar niet verder over nadenken misschien.
The truth is out there...
Avatar gebruiker
Wrenchman
Lid
 
Berichten: 845
Reumavorm: SOLK

Re: Pijn bij medische ingrepen.

Berichtdoor Johanneke » za feb 14, 2015 5:44 am

Er zijn zeldzame bindweefsel ziekten die onder andere gekenmerkt worden door hypermobiliteit en dat locale verdovingen niet werken. Sorry ik weet de naam even niet meer. Ziekte van Renaulld valt ook onder bijdweefselziekten. Misschien staat op de website van t reumafonds meer over locale verdoving ed.
Johanneke
Lid
 
Berichten: 358
Reumavorm: RA

Re: Pijn bij medische ingrepen.

Berichtdoor zeeuws meisje » za feb 14, 2015 10:07 am

herkenbaar. Ik heb mijn hele leven al problemen met lokale verdovingen. Ze werken niet of niet voldoende. Mijn tandarts weet dit en gebruikt nu "een ander merk"verdoving en die werkt wel, maar wel korter dan bij een "normaal"persoon dus moet hij flink doorwerken, of bijspuiten halverwege.
Ik ben ook wat onhandig en moet dus nogal eens voor een hechting naar de huisarts, dat doe ik inmiddels altijd zonder verdoving. Doet even pijn maar dan ben je er wel vanaf.

Bij grotere operaties kun je meestal kiezen. Bij mijn eerste hand/pols operatie kreeg ik een verdoving in mijn schouder en dat werkte perfect. Helaas werkte het bij de tweede operatie (elleboog) totaal niet dus werd het narcose. Knieoperatie werd hierom ook onder narcose gedaan, en niet met ruggeprik.

Het schijnt bij reuma vaker voor te komen dat er problemen kunnen zijn met verdoven. Heb het ooit eens besproken met de reumatoloog maar dat is zo lang geleden (meer dan 15 jaar) dat ik niet precies meer weet wat de beste man er over vertelde. Ik heb overigens ook de ziekte van reynauld en nog een andere bindweefselziekte dus wellicht ligt het daar aan.
zeeuws meisje
Lid
 
Berichten: 437
Reumavorm: RA/SLE

Re: Pijn bij medische ingrepen.

Berichtdoor AnnemiekV » za feb 14, 2015 10:28 am

Ik herken het zelf niet, maar heb wel een kennis die precies hetzelfde schrijft als jullie! Bij haar werkt een verdoving niet of nauwelijks, moet altijd bijgespoten worden, en ook narcose is een vak apart bij haar. Ze heeft reumatische klachten, maar geen diagnose, dus of er een link is tussen reuma en slecht reageren op verdovingen, geen idee??
AnnemiekV
Lid
 
Berichten: 1357
Reumavorm: Bechterew

Re: Pijn bij medische ingrepen.

Berichtdoor johanna maria » za feb 14, 2015 1:11 pm

hier ook zeer herkenbaar helaas,
ik heb nog steeds geen duidelijke diagnose,wel atrose,en puntjes te zien in schouders,nek en knie bij een nucleaire scan
reumatoloog spreekt dan over chronisch pijnsyndroom,waarbij medicatie amper helpt,en dat klopt idd :(
vorige reumatoloog sprak over sle achtig
algehele narcose bij een hartablatie idd zoals je omschreef,deze was dus heeel traumatisch..
andere cardioloog nu,heb dit besproken,hij gaf aan dat ze bij patienten ook hersenactiviteit volgen tijdens een operatie met algehele narcose, waarbij ze dus kunnen zien of patienten wel helemaal"weg" zijn,nou dat mag ik dan hopen.....
mijn tip,laat het vastleggen in je dossier,desnoods bovenop de omslag als ze nog werken met een papieren dossier(dit deed de internist)geeft een iets geruster gevoel....
johanna maria
Lid
 
Berichten: 173
Reumavorm: artrose

Re: Pijn bij medische ingrepen.

Berichtdoor JannekeB » za feb 14, 2015 8:10 pm

Beste allemaal,
Wat een toeval dat je dit bericht nu plaatst Wrenchman. Ik vroeg me hetzelfde af na de coloscopie die ik deze week heb gehad. Ik heb een roesje gekregen maar heb daar weinig van gemerkt. Mijn ogen werden wat zwaar maar daar is ook alles mee gezegd. Ik was volledig bij en heb dus ook alles gevoeld. Het was op zich wel uit te houden dus wellicht heeft de pijnstilling die erbij werd gegeven wel gewerkt. Volgens verpleegkundige reageert iedereen er anders op. Maar zette me toch aan het denken.
Verdovingen bij tandarts werken bij mij wel altijd. Ben jaren geleden aan mijn enkel geopereerd. Heb toen een ruggenprik gehad die goed werkte. Daarnaast een zogenaamde blokkade waardoor je de 1e 24 uur geen pijn zou moeten voelen. Werkte bij mij ook beduidend korter.
Pijnstillers heb ik meestal maar weinig plezier van. Reumamedicatie slaat ook niet echt goed aan. Ik ga toch maar eens vragen of er een reden kan zijn waarom ik niet lijk te reageren op allerlei medicatie.

Groeten,
Janneke
JannekeB
Lid
 
Berichten: 100
Reumavorm: RA

Re: Pijn bij medische ingrepen.

Berichtdoor johanna maria » za feb 14, 2015 8:37 pm

Misschien is de oplossing te vinden als je googled:

Effectiviteit geneesmiddel afhankelijk van leverenzym....
johanna maria
Lid
 
Berichten: 173
Reumavorm: artrose

Re: Pijn bij medische ingrepen.

Berichtdoor Wrenchman » za feb 14, 2015 10:09 pm

Brr, nooit gedacht dat ik reactie zou krijgen op dit onderwerp en dan ook nog eens zo massaal. Overal waar ik hiervoor erover probeerde te praten liep ik tegen een muur op, omdat mensen het niet snappen. Want hoe kun je nou pijn hebben als je verdoofd bent? Ook mijn vorige tandarts was hierin echt een bitch. Na veel bijspuiten was het op een gegeven moment; "Wat voel je?!?!" *zucht* Ook daar ben ik eens bijna flauwgevallen van de pijn. Nu staat er in het scherm, als ik aan de beurt ben: LET OP! ANGSTPATIËNT! FLAUWFALLEN!! (en bedankt...)
Met de huidige tandarts is dit niet meer voorgekomen omdat die even stopt als het niet meer gaat.

Het zit trouwens wel in de familie. Mijn vader heeft het niet zozeer met pijn, maar wel flauwfallen (of wegtrekken) bij het zetten van plaatselijke verdovingen. Bij mijn broer werken plaatselijke verdovingen ook niet goed. Ze hebben verder niet de klachten die ik heb.

En of het bij mij reumagerelateerd is... Ik heb geen idee wat ik heb, maar ik zie wel steeds meer herkenning in het een en ander hier. Ik probeer mijn klachten wel eens zelf te rijmen met verschijnselen van verschillende vormen van reuma. Dit omdat mijn huisarts aangeeft dat het volgens haar 'een vorm van reuma is' wat mijn klachten veroorzaakt. Bovendien is alles waarschijnlijk nog in een beginstadium. Aangezien een reumatoloog er blijkbaar geen chocolade van kan maken, probeer ik het zelf maar. Je moet toch wat met je frustraties. ;)
Als ik dan zoek op de symptomen van het fenomeen van Raynaud kan ik het wel rijmen met de koude handen en voeten die ik al jaren heb. Dit heb ik echter niet in aanvallen, zoals ik het verder lees. Ik zeg dus ook niet dat ik mij er in herken, het is voor mij gewoon een kleine aanwijzing.

Wel is het zo dat alle medische ingrepen die ik doorstaan heb, plaatsgevonden hebben voordat ik mijn eerste gewrichtsklachten kreeg. Of in ieder geval dusdanig dat het op ging vallen. Zeg het allemaal maar...

Verder wil ik jullie allemaal bedanken voor de openhartige reacties. De pijn die ik had tijdens de liesbreukoperatie heb ik nog een tijd met mij meegesleept. Ik kan me voorstellen dat het voor jullie misschien ook een gevoelig onderwerp is. Dat je er waarschijnlijk niet makkelijk met iemand over praat...
Maar wat jij schrijft @johanna maria, lijkt mij inderdaad echt verschrikkelijk. Ik hoop echt voor je dat je zo'n beproeving nooit meer hoeft te doorstaan en dat de artsen je goed behandelen de volgende keer...

En hoe het zit met het plezier wat je hebt van pijnstillers... Tja, ik weet alleen hoe ze bij mij werken. Ik heb gewrichtsklachten zonder ontstekingen en slik inmiddels al Tramadol... Soms voel ik mezelf best een mietje met mijn aanstelleritis.
The truth is out there...
Avatar gebruiker
Wrenchman
Lid
 
Berichten: 845
Reumavorm: SOLK

Re: Pijn bij medische ingrepen.

Berichtdoor zeeuws meisje » zo feb 15, 2015 12:38 am

Ik reageer wel heel sterk op morfine, en ga dan altijd gelijk knock out na een spuit. Dat is op zich prettig om te weten. Ook qua pijnstilling werkt het heel goed bij me. Vooral na operaties is dat erg prettig om te weten. Een spuit in mijn been en ik ben een paar uur heerlijk aan het zweven :eugeek:
zeeuws meisje
Lid
 
Berichten: 437
Reumavorm: RA/SLE

Re: Pijn bij medische ingrepen.

Berichtdoor vrolijkmeisje » zo feb 15, 2015 3:29 pm

zeeuws meisje schreef:Bij mijn eerste hand/pols operatie kreeg ik een verdoving in mijn schouder en dat werkte perfect.


Het is een beetje off topic Zeeuws Meisje, maar kun je me iets vertellen over de hand/pols operatie die jij hebt laten doen?
Ik overweeg een polsprothese maar zit nog in de twijfelfase. Vrijdag op gesprek bij de arts die specifiek deze operaties doet, en dan weer verder puzzelen.
Avatar gebruiker
vrolijkmeisje
Lid
 
Berichten: 1124
Reumavorm: Reumatoide Artritis

Re: Pijn bij medische ingrepen.

Berichtdoor vrolijkmeisje » zo feb 15, 2015 3:33 pm

ook nog even reageren on topic dan:
Ik heb geen enkel probleem met verdovingen. Bij de tandarts, bij de kaakchirurg, bij de gynaecoloog, in alle gevallen werkte de verdoving prima.
Avatar gebruiker
vrolijkmeisje
Lid
 
Berichten: 1124
Reumavorm: Reumatoide Artritis

Re: Pijn bij medische ingrepen.

Berichtdoor Wrenchman » wo feb 18, 2015 11:04 pm

Aangezien ik een vraag kreeg over de volgende opmerking;
Wrenchman schreef:Heb nog een klacht ingediend over die eerste topper van een anesthesiste, maar dat kan ik een ieder afraden. kost alleen maar energie.

kom ik hier, op speciaal verzoek, nog even op terug.

Na de operatie, en de ellendige dagen erna, bleef ik zitten met woede over hoe die anesthesiste haar werk had gedaan. Ik besloot een klacht in te dienen, ik zat immers nog even in de ziektewet...
Op de website van het ziekenhuis opgezocht hoe te handelen als je een klacht wou indienen. Hier werd geadviseerd om eerst het gesprek met de betrokken specialist aan te gaan. Zodoende ben ik teruggegaan naar het ziekenhuis en heb haar geconfronteerd met mijn ongenoegen en de pijn die ik had gehad. Haar reactie was iets in de zin van; ach ja, het komt wel vaker voor dat mensen pijn hebben tijdens een operatie en als het u niet zint, dient u maar een klacht in bij de klachtencommissie, goedendag!

Dat heb ik dus ook gedaan. Die klacht werd toen behandeld door een jurist ofzo. Weet het niet precies. Ik had dus een brief getypt met mijn belevenissen op de operatietafel. Hierop kwam de vraag of ik prijs stelde op een gesprek. Aangezien ik ook weer aan het werk was, heb ik aangegeven dat ik het liever schriftelijk wou afhandelen. De anesthesiste schreef een brief dat ze, volgens haar gewoon goed had gehandeld blablabla, waarop ik besloot om een brief te schrijven om haar helemaal kapot te maken! :evil:
Alle frustratie heb ik ik 2 kantjes (of meer) gepropt met het advies dat ze maar op de afdeling pathologie tewerkgesteld moest worden zodat ze niemand meer pijn kon doen. Wat wat mij betreft mag ze nooit meer aan een patiënt komen. (mede ook omdat anesthesist 2 zei dat ze, waarschijnlijk een verkeerde naald had gebruikt en de verdoving te laag had gezet...)
De brief met haar antwoord was iets van; ik ben niet gediend van deze toon van de brief en wens hier niet meer op te reageren.

Het oordeel van de klachtencommissie: Er kan niet worden vastgesteld of u pijn heeft gehad tijdens de operatie. En daar kun je het mee doen.
Pijn is onmeetbaar. Pijn hindert de specialist niet. Pijn kun je niet ruiken, voelen of zien. Daarom loop ik nu ook telkens tegen die muur op. (zie mijn eigen draadje)

Ik heb destijds nog aan een jurist gevraagd of het nog zin had verder te gaan. Tuchtcollege ofzo. Maar dit heeft zo weinig kans van slagen... (lees: handen boven het hoofd houden)

Hermione, stel je er op in dat een klacht indienen behoorlijk energie van je kan vragen. Mijn advies: doe dit alleen als je die energie als extra over hebt! Laat het niet ten koste gaan van je gezin of jezelf.
Nogmaals, het verhaal van @Henk klonk ook goed. En als je echt bereid bent er energie in te stoppen, klaag niet bij de instantie zelf, zoals ik heb gedaan. Die zoeken toch wel een uitkomst die gunstig is voor hen!
The truth is out there...
Avatar gebruiker
Wrenchman
Lid
 
Berichten: 845
Reumavorm: SOLK

Re: Pijn bij medische ingrepen.

Berichtdoor Henk » do feb 19, 2015 3:28 am

Verwijderd 21 februari.
Laatst bijgewerkt door Henk op za feb 21, 2015 4:26 pm, in totaal 1 keer bewerkt.
'Tous les hommes sont mortels' ('Alle mensen zijn sterfelijk') van Simone de Beauvoir. Gelukkig wel!
Avatar gebruiker
Henk
Lid
 
Berichten: 1163
Woonplaats: Rotterdam
Reumavorm: reumatoide artritis

Re: Pijn bij medische ingrepen.

Berichtdoor Hermione » do feb 19, 2015 12:42 pm

Als ik jullie verhalen naast elkaar leg, dan denk ik dat het zin heeft om een klacht in te dienen als je aantoonbaar, slecht gedrag kunt benoemen. Bij ervaren pijn is het moeilijk om objectief meetbaar fout gedrag van een anesthesist te benoemen, bij niet geleverde medicatie is dat een ander verhaal.
Ik moet er eens goed over nadenken, of ik echt verkeerd handelen van de fysiotherapeut kan bedenken, want anders wordt dit een heel lastig verhaal...
Hermione
Avatar gebruiker
Hermione
Lid
 
Berichten: 1813
Woonplaats: noord limburg
Reumavorm: sarcoïdose dvn

Re: Pijn bij medische ingrepen.

Berichtdoor Hermione » do feb 19, 2015 12:42 pm

En allebei in ieder geval heel erg bedankt voor jullie reactie!! Ik weet dat het lastig is om zoiets op te schrijven Wrenchman.
Hermione
Avatar gebruiker
Hermione
Lid
 
Berichten: 1813
Woonplaats: noord limburg
Reumavorm: sarcoïdose dvn

Volgende

Keer terug naar Algemeen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten

Advertentie